maanantai 21. heinäkuuta 2014

Soseista sormiruokailuun!

Niin mä vaan päätin viikonloppuna että nyt loppui soseiden kanssa läträäminen ja poika saa itse alkaa harjoitella syömistä!

Miksi vai?

Noh, mun mielestä sormiruokailu on "luonnollisempi" tapa syödä, kun vertaa siihen että työnnettäisiin lusikalla sosetta suuhun. Lisäksi Pyrystä oli ekalla kerralla kiva syödä itse! Ja mä luulen että tällä voi olla myös vaikutusta myönteiseen ruokailukokemukseen.

Se on myös tavattoman helppoa! Lapsi tulee vain mukaan perheen ruokailuihin, kaikki syö suht samaa, samaan aikaan ja jospa minäkin saisin nyt syödä ruokani lämpimänä?

Maitohan pääsääntöinen ravinto vauvalle on, ja nyt ennen 1 vuoden ikää ruokailu on vain huvin vuoksi. (”Before age one, food is for fun”). Mutta on kiva, että Pyry saa tutustua ruokaan itse, ja keksiä syömisen ja nälän yhteyden. 

Aamu- ja iltapuuron syötän vielä itse, sekä hedelmäsoseet. Saa kyllä välipalana hedelmiä ja marjoja paloinakin, mutta välillä soseena. 

Soseita luultavasti tullaan syömään vielä välillä, kun lähdetään reissuun jos ei ole mahdollisuutta tehdä ruokaa tms. 

Pyry on tähän mennessä saanut:

-parsakaalia
-kukkakaalia
-porkkanaa
-perunaa
-bataattia
-kesäkurpitsaa
-kanaa
-nautaa
-sikaa
-persikkaa
-aprikoosia
-päärynää
-omenaa
-banaania
-vadelmaa
-mustikkaa
-mansikkaa
-puolukkaa
-ananasta
-mangoa
-kurkkua
-ruusunmarjaa
-maissia
-ruisleipää

....jne. Ja näitä kaikkia aletaan nyt sitten soveltamaan sormiruokailuna. Tänään lounaalla tein Pyrylle bataatti- ja porkkanatikkuja. Pyry innoissaan maisteli molempia, ja jopa (tahattomasti) nieli muutaman palasen. Hauskaa hänellä näytti olevan, ja yllätyin miten vähän kakomista esiintyi. Ja kuvittelin että kaikki palaset lentäisivät suoraan lattialle tai sylkisi ulos, mutta ei. Innoissaan hän niitä käänteli, maisteli ja ihmetteli. Jopa vähän jutteli niille. 

Välipalana olisi tarkoitus maistella kurkkutikkuja, pala ruisleipää sekä päärynärenkaita. Eli samaa mitä itse aion syödä. 

Lounaasta ei vielä varmuutta, kun kaupassa käydään J:n kanssa, mutta luulen että kanaa syödään. 

Iltapalaksi puuroa ja mustikoita.


Onko lukijoiden joukossa muita, keitä kiinnostaa sormiruokailu ja miten teillä alkanut tutustuminen ruokaan? Välipala vinkkejä ja ohjeita otan myös innolla vastaan!

Ihanaa viikkoa !

4 kommenttia:

  1. Mua kiinnostaa hurjasti! Perhetutun lapsi sormiruokailee parhaillaan ja näyttää kyllä todella kätevältä. Muutenkin yllättävän kiva tapa perheellä ruokailla yhdessä, kun toinenkin saa osallistua ihan itse, eikä tarvitse koko ajan olla vanhemman lusikan varressa. Varmasti kokeillaan kun on ajankohtaista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on hauska kattoo kun Pyry "syö" itse, eli siis tällä hetkellä imeskelee ruokaa, huutaa sille ja heittelee sitä lattialle, mutta harjoitus tekee mestarin ;)

      Kannattaa, mä voin jo kahden kokeilukerran jälkeen suositella! :D

      Poista
  2. Kiinnostaa! Jee! :D Voisit kertoa myös mistä aloititte ja miten soseet on maistunu jne :)

    VastaaPoista