Saaristolaisleipä sopii joulu- että arkipöytäänkin. Tämä tumma herkku on taivaallista jouluruuan kylkiäisenä, varsinkin itsetehtynä.
Tarvitset: (2-3 leipävuokaa)
1 l piimää
75 g tuorehiivaa
3 dl siirappia
3 dl leivontamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnälesettä
1 rkl suolaa
9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappia, vettä ja ripaus suolaa
Leivo näin: Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet
joukkoon ja sekoita huolellisesti. Taikinaa ei vaivata, ja se saa jäädä
melko löysäksi. Anna taikinan kohota noin 2 tuntia. Jaa taikina
huolellisesti voideltuihin vuokiin. Paista leipiä noin tunti 170
asteessa, kunnes leivät ovat kohonneet ja leipien pinta alkaa
tummua. Alenna lämpötila 160 asteeseen ja voitele leipien pinta
siirappivedellä. Paista vielä noin 1-1,5h voidellen pari kertaa välillä
siirappivedellä. Kumoa hitusen jäähtyneet leivät ritilälle ja peitä
leivinliinalla. Leivät kannattaa säilyttää jääkaapissa, jotta ne
säilyvät muhevina. Leivät ovat parhaimmillaan parin päivän kuluttua
paistamisesta. Saaristolaisleipä sopii hyvin myös pakastettavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti