maanantai 8. joulukuuta 2014

8. Luukku: Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä sopii joulu- että arkipöytäänkin. Tämä tumma herkku on taivaallista jouluruuan kylkiäisenä, varsinkin itsetehtynä.


Tarvitset: (2-3 leipävuokaa)
 

1 l piimää
75 g tuorehiivaa
3 dl siirappia
3 dl leivontamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnälesettä
1 rkl suolaa
9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappia, vettä ja ripaus suolaa

 
Leivo näin: Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet joukkoon ja sekoita huolellisesti.  Taikinaa ei vaivata, ja se saa jäädä melko löysäksi. Anna taikinan kohota noin 2 tuntia. Jaa taikina huolellisesti voideltuihin vuokiin. Paista leipiä noin tunti 170 asteessa, kunnes leivät ovat kohonneet ja leipien pinta alkaa tummua. Alenna lämpötila 160 asteeseen ja voitele leipien pinta siirappivedellä. Paista vielä noin 1-1,5h voidellen pari kertaa välillä siirappivedellä. Kumoa hitusen jäähtyneet leivät ritilälle ja peitä leivinliinalla. Leivät kannattaa säilyttää jääkaapissa, jotta ne säilyvät muhevina. Leivät ovat parhaimmillaan parin päivän kuluttua paistamisesta. Saaristolaisleipä sopii hyvin myös pakastettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti